Arboga bibliotek erbjuder inte bara böcker för förskola och skola, vi hjälper också till med kompletterande material och information.
Bibblix läsapp
Bibblix är en läs- och tips-app för smarta mobiler och surfplattor. Den är gjord för dig som är 6–12 år, men det finns också många ungdomsböcker att läsa i appen.
Källkritik
Varje dag möts vi av information från olika källor och det kan vara svårt att veta om det går att lita på det vi läser och lyssnar till. Det är alltid viktigt att vara källkritisk när du letar efter information till ett arbete. Att vara källkritisk innebär att du kritiskt granskar och värderar informationen och försöker komma fram till om den är sann och går att lita på.
Du kan inte bara leta upp en text och utgå från att den är bra. Det gäller alla källor, både böcker och artiklar och material från internet.
Ställ frågor om informationen du hittar:
- Vem har skrivit/skapat informationen? Finns det någon författare?
- Vem har gett ut informationen (myndighet, företag, privatperson)?
- Vad är syftet med att ge ut informationen (informera, sälja, propagera)?
- Hur aktuell är informationen?
- Kan du lita på informationen?
- Vem vänder sig informationen till?
Tänk på att böcker och tidskrifter har en ansvarig utgivare, men på internet kan vem som helst publicera vad som helst. Därför är det särskilt viktigt att du granskar den information som du hittar på internet. Använd aldrig anonymt material.
Om du vill upptäcka fel och falsk information är det bra att jämföra flera olika källor med varandra.
Webbplatser med mer information om källkritik:
Checklista/Lathund för källkritikInternetstiftelsens guide Källkritik på internetSkolverkets guide till källkritik för lärareStatens medieråd om källkritik
Länktips för barn och unga
Här finns länkar samlade som kan vara bra för dig både när du jobbar i skolan och hemma. Alla är gratis att använda!
Bibblan svararMed Bibblan svarar så kan man ställa frågor direkt till en bibliotekarie och man kan se svar från tidigare frågor.
Libris SAB-trädSvårt att förstå hur ett bibliotek fungerar? Här kan du klicka dig igenom de ämnen som biblioteket är uppbyggt efter, och så vis räkna ut vilken hylla du skall gå till!
LänkskafferietBra länkar att använda till skolarbete, upplagt efter Ämne. Länkarna är utvalda och granskade av lärare och bibliotekarier. Passar från 7 år och uppåt. Gratistjänst från Skolverket.
Skolbiblioteksportalens länksamlingLänkar till användbara resurser att använda i skolan. Uppdelade efter ämne.
SO-rummetSO-rummet är en gratis digital lärresurs och ett länkbibliotek för skolans samhällsorienterade ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap.
Länksamlingen hänvisar endast till granskade artiklar och webbsidor på svenska. Målgrupp är elever och lärare på högstadiet och gymnasiet.
Unga faktaUnga fakta är en sajt för nyfikna unga och gamla baserat på lekfullt lärande. Här hittar du 3 000 sidor i alla möjliga ämnen som är kvalitetsgranskade av Skolverket.
UR barnLär dig om vulkaner, rymden, människokroppen och mycket mer på Utbildningsradions sida för barn och unga.
Söktjänster
En söktjänst är en webbplats där du kan söka efter innehåll på internet.
CC SearchMed Creative Commons Search kan du lätt söka efter bilder med rättigheter som tillåter användning i olika sammanhang. Förutom Googles bildsök kan du även söka på Flickr, Pixabay, Sound Cloud och andra tjänster.
DuckDuckGoDå du använder Googles tjänster sparar Google en del privat information om dig. DuckDuckGo är en sökmotor där du kan söka anonymt på internet, den sparar inte information om dina uppgifter och sökningar.
Läs- och lekväskor
Alla förskolor i Arboga kommun kan låna färdiga läs- och lekväskor från biblioteket. Varje väska innehåller förutom böcker också leksaker, spel, cd-skivor eller utklädningssaker som hör ihop med boken.
Tanken med väskorna är att levandegöra böckerna och inspirera till lek och diskussioner kring varje bok. Vi vill väcka läslust på ett lekfullt sätt. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Varje väska innehåller en bok och material så att man kan leka boken. Väskorna är anpassade till olika åldersgrupper.
Personalen på förskolorna ansvarar för att innehållet i väskan inte försvinner eller behandlas omilt. Självklart kommer saker att slitas ut med tiden, men om vi hjälps åt och är försiktiga med väskorna så håller de längre.
Väskorna ingår i ett läsfrämjandeprojekt i Arbogas, Nykvarns och Strängnäs bibliotek som finansierades av Statens kulturråd.
Senast uppdaterad:
Kontakt
Arboga stadsbibliotek
Besöksadress
Arboga stadsbibliotek
Kapellgatan 19B
732 45 Arboga
Leveransadress
Arboga kommun
Arboga bibliotek
Box 45
732 21 Arboga
Öppettider
måndag–torsdag: 10.30–19.00
fredag: 10.30–16.00
lördag: 11.00–14.00 (stängt juni–augusti)