Välkommen till Arboga som ligger mitt i västra Mälardalen. I söder gränsar kommunen till Hjälmaren och i de östra delarna hittar man Hjälmare kanal. Rakt genom stadskärnan flyter den vackra Arbogaån.
Arboga – Plats för inspiration
Rik historia, vacker miljö och ett kreativt kultur- och föreningsliv är Arbogas främsta kännetecken, och den välbevarade stadskärnan som är klassad som riksintresse bidrar till Arbogas karaktär.
Arboga växer och idag är vi ungefär 14 100 invånare. Av dem bor 11 000 i Arboga stad, 300 i Götlunda och ungefär 200 i Medåker.
Bra service, närheten till naturupplevelser och större städer och ett välmående näringsliv är några av anledningarna till att så många trivs här.
Nära till det mesta
Det är enkelt att ta tåget eller bilen till Västerås, Örebro och Eskilstuna för att jobba , plugga, shoppa eller ägna sig åt andra nöjen. Det är bara en halvtimme bort.
Mycket att göra på fritiden
Vi har ett rikt föreningsliv med många aktiva föreningar både inom idrott och kultur. I Arboga finns bland annat:
- badhus
- ishall
- slalombacke
- sporthallar
- golfbana och minogolfbanor
- biograf
- ridhus
- skyttebanor
- bibliotek
- utomhusbadanläggningar som tex boulbanor, tennisbanor mm
- museer
- friluftsbad.
Dessutom är det nära till vatten, skog och mark var du än befinner dig i Arboga.
Skolor och förskolor
I Arboga finns det 15 förskolor. 14 är kommunala och en drivs som ett föräldrakooperativ. 12 förskolor ligger i Arboga stad, en ligger i Medåker och en i Götlunda. Förskolor i Arboga
I Arboga finns sju grundskolor. Fem ligger i Arboga stad, en ligger i Medåker och en i Götlunda.Skolor i Arboga
Arboga har ett kommunalt gymnasium.
Vasagymnasiet
Vård och omsorg
Det finns två vårdcentraler, Grindberga och Åbågens Vårdcentral, och fem äldreboenden. Ett av äldeboendena ligger i Götlunda.
Rik historia
Arboga grundades under medeltiden och delar av stadskärnan är klassad som riksintresse. Där finns kullerstensgator som minner om svunna tider och vackra byggnader med en lång och intressant historia. Arboga har stadsrättigheter från 1200-talet.
I augusti varje år firas Arboga medeltidsdagar med riddarspel, hantverksmarknader, musik och föreläsningar. Den medeltida stadskärnan ramar in hela evenemanget.
1435 hölls ett möte i Arboga där Engelbrekt Engelbrektsson valdes till rikshövitsman. Mötet har ibland kallats för Sveriges första riksdag.
Kontakta oss
Frågorna är ofta många inför en flytt. Du är alltid välkommen att kontakta Arboga kommun, så hjälper vi dig att hitta svaren.
Vill du komma till Arboga och se dig om? Vi visar dig gärna runt! Kontakta näringsliv- och turismenheten.
Näringsliv- och turism
Postadress
Arboga kommun
Box 45, 732 21 Arboga
Besöksadress
Arboga station, Centrumleden 6
Senast uppdaterad:
Kontakt
Turistinformation
Postadress
Arboga kommun
Box 45, 732 21 Arboga
Besöksadress
Arboga station, Centrumleden 6
Öppet, juni-augusti.
Övrig tid gäller tidsbokning på mejl eller telefon.