Kontaktmaterial, produkter avsedda för kontakt med livsmedel

Material i kontakt med livsmedel förkortas ibland FCM (Food Contact Materials). Kontaktmaterial är allt från förpackningsmaterial och plasthandskar till köksredskap, köksmaskiner, processutrustning samt andra produkter och material som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel.

Behöver du registrera din verksamhet?

Du som har ett företag som tillverkar, importerar eller säljer kontaktmaterial/produkter, omfattas av tillsynsmyndighetens kontroll och måste därför registrera din verksamhet hos Västra Mälardalens Myndighetsförbund senast den 1 juli 2024.

Dessa behöver inte registrera

Följande verksamheter är undantagna från registreringsplikten:

  • Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning avseende kontaktmaterial som understiger 80.000 kronor.
  • Verksamheter som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1 000 enheter av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
  • Restauranger och andra som hanterar kontaktmaterial.

Lagstiftningen om kontaktmaterial riktar sig alltså till de företag som tillverkar eller släpper ut dessa material/produkter på marknaden, och inte till livsmedelsföretagare som använder kontaktmaterialen. Du som till exempel har en restaurang eller annan verksamhet där ni använder köksmaskiner eller produkter som kommer i kontakt med livsmedel, behöver inte göra någon särskild registrering för kontaktmaterial.

Avgift

Västra Mälardalens Myndighetsförbund tar ut avgift vid anmälan och registrering av livsmedelsverksamheten samt en avgift efter utförd kontroll.

Läs mer om kontaktmaterial (FCM)

Livsmedelsverket har bra information om Food Contact Materials och vilka verksamheter det gäller:

Material i kontakt med livsmedel - FCM

Senast uppdaterad:

Kontakt

Arboga kommun

Postadress
Arboga kommun
Box 45, 732 21 Arboga

Besöksadress
Rådhuset, Smedjegatan 5

Telefon- och öppettider

Måndag-torsdag: 7.30–16.30
Fredag: 7.30–15.00

Alla röda dagar har Rådhuset och växeln stängt.
Dag före röd dag stänger vi 12.00.